Macierze
asd: Witam, mam problem z wykonaniem działania mnożenia macierzy:
A*6(−A
−1)
A=[3 2]
5 −1
−5 3
10 wrz 20:21
asd: up
10 wrz 20:40
sushi_gg6397228:
pokaż swoje obliczenia
10 wrz 20:40
asd: coś takiego dostałem
=[−78131213]
0 −7813
10 wrz 20:55
sushi_gg6397228:
bez liczenia powinno wyjść −6I
10 wrz 20:56
asd: Kurde teraz mi wyszło 0
10 wrz 21:07
10 wrz 21:08
sushi_gg6397228:
i tak musi wyjsc
10 wrz 21:12
asd: ok, dzięki

Jeszcze mam pytanie do takiego zadanka. Naszkicuj wykres funkcji f:R−>R, jeśli wiadomo, że
f(−3)=1
f'(x)=0 dla x∊(−
∞;0), f''(2)=0, f''(x)>0 dla x∊(0,2) oraz f''(x)<0 dla x∊(2;+
∞). Teraz jest
pytanie, czy pochodna posiada punkt stacjonarny, według mnie nie, ponieważ pierwsza pochodna
powinna mieć wartość zero, a tutaj mamy druga pochodną, czyli jest punkt przegięcia w 2.
Dobrze myślę ?
10 wrz 21:17
sushi_gg6397228:
a jak masz np x3, to masz coś podobnego
10 wrz 21:19
asd: No to widzę, punkt przegięcia w zerze.A co z punktem stacjonarnym ?
10 wrz 21:24
sushi_gg6397228:
tylk x3 to rosnie raz wypukle, a raz wklęśle
moze lepiej by bylo
y= −x2
10 wrz 21:31
asd: Ok w zerze jest punkt stacjonarny, a u mnie w przykładzie ?
10 wrz 21:38
sushi_gg6397228:
masz pochodna= zero na przedziale (−∞; 0)
10 wrz 21:50
asd: Rozumiem, na tym przedziale funkcja jest stała ?
10 wrz 21:51
sushi_gg6397228:
i masz podane (−3)=1 to oznacza, że ...
10 wrz 21:56
sushi_gg6397228:
f(−3)=1 *
10 wrz 21:58
asd: No właśnie nie bardzo rozumiem
10 wrz 21:58
asd: że wykres będzie przecinał się w 1 na osi y ?
10 wrz 21:59
sushi_gg6397228:
dla x=−3, y=1 a wiemy ze dla x<0 funkcja jest stała, więc .....
10 wrz 22:00
asd: Hmm na przedziale (−
∞;0) funkcja jest stała przecina się w 1 ? Nie wiem do czego zmierzasz
10 wrz 22:05
sushi_gg6397228:
y=1 po prostu, dla x<0
10 wrz 22:07
asd: Rozumiem, dzięki wielkie

A właśnie uzasadnienie, że istnieje punkt stacjonarny mogę napisać
w ten sposób. Punkt stacjonarny istnieje, ponieważ f'(x)=0 dla przedziału(−
∞;0), wystarczy ?
10 wrz 22:08
sushi_gg6397228:

masz coś takiego
10 wrz 22:18
asd: Ale dlaczego ta prosta ma równanie y=−1 ?
10 wrz 22:22
sushi_gg6397228:
nie patrz na przerywane czerwone
w "2" masz tylko punkt przegiecia
10 wrz 22:27
10 wrz 22:30
sushi_gg6397228:
ale moze byc:
ze maleje wypukle i potem znowu maleje wklęśle
ze rośnie wypukle a potem maleje wklęśle
10 wrz 22:35