przeksztalcenia funkcji wzglegem osi OX i OY
Dawid: Pomoże ktoś


: korzystajac z wykresi funkcji f , naszkicuj wykres funkcji g jesli:
| | 1 | |
no mam tyle że: funkcja f(x){1}{x} ulegajac translacji wektor u [4,0] = f(x)= |
| ale jak |
| | x−4 | |
doprowadzic do postaci funkcji g(x)
10 wrz 20:19
sushi_gg6397228:
symetria wzgledem osi OX
10 wrz 20:20
sushi_gg6397228:
ale najpierw trzeba przesunac f(x) w lewo o 8
10 wrz 20:21
Dawid: | | 1 | | 1 | |
wzgledem ox: f(x)= |
| =f(x)= |
| |
| | x−4 | | −x−4 | |
10 wrz 20:23
Dawid: | | 1 | | −1 | |
i potem wzgledem oy f(x)= |
| =f(x)= |
| ale to ≠ g(x) i co ja mam zrobic? |
| | −x−4 | | −x−4 | |
10 wrz 20:24
sushi_gg6397228:
post 20.21 a potem 20.20
10 wrz 20:26
Dawid: tzn? nierozumiem oco chodzi
10 wrz 20:27
Dawid: pomoże mi ktoś
10 wrz 20:28
sushi_gg6397228:
najpierw przesun, a potem symetrie zrob
10 wrz 20:28
Dawid: no przesunolem na poczatku ale to szczegol...
10 wrz 20:31
sushi_gg6397228:
i masz wykres "g(x)"
10 wrz 20:34
Dawid: no ale tam jest −1 w liczniku
10 wrz 20:43
sushi_gg6397228:
czy rozumiesz po polsku ?
jak tak, to wykonać f(x)−−> przesuń o 8 w lewo
10 wrz 20:45
10 wrz 20:48
Dawid: ?
10 wrz 20:48
sushi_gg6397228:
teraz symetria wzgledem osi OX
10 wrz 20:50
Dawid: | | −1 | |
−h(x) czyli |
| dziękuję |
| | x+4 | |
10 wrz 20:53
sushi_gg6397228:
na zdrowie
10 wrz 20:54