Jeden z wymiarów prostokąta przedstawionego na rysunku zmniejszono o 2 cm.
Anetka: Hej, pomożecie z tym zadaniem?
Jeden z wymiarów prostokąta przedstawionego na rysunku zmniejszono o 2 cm. O ile centymetrów
należy zmniejszyć drugi wymiar, aby otrzymać prostokąt podobny do pierwotnego? Rozpatrz 2
przypadki:
a) gdy zmniejszono dłuższy bok,
b) gdy zmniejszono krótszy bok.
Dłuższy bok ma 8 cm
Krótszy 5 cm
10 wrz 20:14
sushi_gg6397228:
zrob rysunki i potem skala
10 wrz 20:22
Anetka: nie rozumiem?
10 wrz 20:23
sushi_gg6397228:
narysuj duzy prostokat 8 x5, potem drugi o boku (8−2) i x
i robisz skale
| duzy bok duzego prostokata | |
| = |
| mały bok duzego prostokata | |
| | duzy bok małego prostokata | |
|
| |
| | mały bok małego prostokata | |
10 wrz 20:26
Anetka: i co dalej?
10 wrz 20:35
sushi_gg6397228:
trzeba obliczyc
10 wrz 20:36
Anetka: no trzeba ale jak?
10 wrz 20:42
sushi_gg6397228:
napisałem rownianie− podstaw liczby i policz
masz 3 lata ?
10 wrz 20:43
Janek191:

a)
Ma być
8*( 5 − x) = 5*6
40 − 8 x = 30
40 − 30 = 8 x
8 x = 10
x = 10 : 8 = 1,25
Krótszy bok należy skrócić o 1,25 cm
==============================
10 wrz 21:06
Anetka: jak mam podstawić 8 i podzielić ją przez 5 co?!
chyba sam masz 3 lata bo innym pokażesz to jasno a tu tłumaczysz to beznadziejnie.
10 wrz 21:06
Mila:
Czy wszystkie maturzystki są takie niegrzeczne?
10 wrz 21:10
Janek191:
To jest gimnazjalistka
10 wrz 21:16
Anetka: Jasiu a w podpunkcie b jak to zrobic?
8/5 = 8/3
a potem 8 x 3 = 5 x 8 ?
10 wrz 21:18
Janek191:
b)
8*3 = 5*( 8 − x)
24 = 40 − 5 x
5 x = 40 − 24
5 x = 16
x = 3,2
Dłuższy bok trzeba skrócić o 3,2 cm.
==============================
10 wrz 23:32
Anetka: Już później zrobiłam to sama i tyle samo wyszło. Dzięki serdeczne!
11 wrz 15:18