Geometria analitycza
Leszek: Witam,
Mam problem z zadankiem, nie mogę dociec jak je rozwiązać, choć próbuję cały czas.
"W zbiorze wszystkich okręgów stycznych zewnętrznie do okręgu o równaniu x
2 + y
2 = 25 i
stycznych jednocześnie do prostej k: 3x − 4y − 50 = 0 istnieje okrąg o najmniejszym promieniu.
Wyznacz jego równanie."
Próbowałem układem równań i podstawić, by była jedna niewiadoma, ale takie liczby wychodzą
brzydkie, że szok i widać, że nie będą dobre z odpowiedziami na końcu. Jakaś porada?
10 wrz 20:14
niedowiarek:

... widać, że liczby będą całkiem ... całkiem−
10 wrz 20:21
Leszek: W odpowiedziach liczby są całkiem ładne, ale mi takowe nie wyszły. Jak to obliczać? Podstawić
styczną do równania okręgu, tak jak robiłem, czy jak?
10 wrz 20:29
niedowiarek:
... policz odległość środka okręgu od prostej (otrzymasz 10)
Oczywistym jest, że środek najmniejszego okręgu będzie leżał na prostopadłej do danej
prostej i przechodzącej przez środek okręgu podstawowego. Dalej już dla Ciebie
10 wrz 20:34
niedowiarek:
(x−4,5)2+(y+6)2=6,25
10 wrz 20:47