Proste równiana wykładnicze
almo: Hej, mam w miarę proste równanie. Kolega dzisiaj robił na lekcji, jednak nie nadążyłam nad jego
tokiem rozumowania.
(3√3)x = 132x+1
313x = 312x+1
2x2+x = 3 I nie wiem skąd się wziął kwadrat z dwóch :? Z góry dzięki za wytłumaczenie.
10 wrz 20:07
sushi_gg6397228:
najpierw zapisz porzadnie przyklad
10 wrz 20:12
10 wrz 20:32
sushi_gg6397228:
tutaj a nie w linkach
10 wrz 20:33
almo: Nie umiem, starałam się kilkanaście minut i mi nie wyszło.
10 wrz 20:34
jakubs:
3
x3=3
12x+1
Kiedy 3 do potęgi x równa się 3 do potęgi y, oczywiście wtedy gdy x=y, a więc
....
10 wrz 20:37
sushi_gg6397228:
3x/3=31/(x2+1) i już jest w miarę czytelnie
10 wrz 20:39
Mila:
(3
13)
x=3
12x+1⇔
x*(2x+1)=3
dalej już chyba wiesz?
10 wrz 20:43
almo: Dzięki wielkie

Najwidoczniej mój mózg jeszcze jest na wakacjach.
10 wrz 20:47
Mila:
10 wrz 21:12