pierwiastki
Marissa : Oblicz te pierwiastki plissssss:
√17+12√2 − √9+4√2
√28+10√3 − √7+4√3
√29+ 4√7 − √8+ 2√7
10 wrz 19:52
bezendu:
Otwórz podręcznik na temacie wzr.skró mnożenia plisssss.
10 wrz 19:55
Janek191:
Podpowiedź do I
17 + 12√2 = ( 3 + 2√2)2
9 + 4√2 = ( 1 + 2√2)2
10 wrz 19:56
Janek191:
więc
... = 3 + 2√2 − ( 1 + 2√2) = 2
10 wrz 19:58
Marissa : bezendu to forum nie służy ironii, nie chcesz pomóc, wytłumaczyć, nie pisz.
Janek dziękuję pomocna wskazówka
10 wrz 19:58
Marissa : a czy tutaj trzeba wpaść na to, że 17 się tak rozbija? znam wzór, ale trochę ciężko wymyślić ta
liczby, które to utworzą..
10 wrz 20:01
Janek191:
17 + 12
√2 = ( a + b
√2)
2 = a
2 + 2a b
√2 + 2b
2
więc
a
2 + 2 b
2 = 17
2 a*b = 12 ⇒ a*b = 6
i wstawiać za a i za b , aby spełniony był ten układ równań

Ale łatwiej zgadywać
10 wrz 20:07
Marissa : dziękuuuję bardzo

jak dla mnie łatwiejsze wzory xD
10 wrz 20:14
Janek191:
28 + 10√3 = ( 5 + √3)2
7 + 4√3 = ( 2 + √3)2
10 wrz 20:15
Janek191:
Która klasa ?
10 wrz 20:15
Janek191:
Zrób III przykład
10 wrz 20:17
Marissa : 2 liceum
10 wrz 20:17
Janek191:
Ile wyszło w II przykładzie ?
10 wrz 20:21
Marissa : 3 zaczęłam i wyszło mi, że ( 2 +
√7)
2
z tym, że zamiast 29 będzie 28...
10 wrz 20:22
Janek191:
Źle − odwrotnie

(1 + 2
√7)
2
10 wrz 20:24
Janek191:
Jak Ci to wyszło ?
( 2 + √7)2 = 22 + 2*2*√7 + (√7)2 = 4 + 4√7 + 7 = 11 + 4√7
10 wrz 20:26
Marissa : ojjjej no tak

no to
√8+2√7 to będzie
10 wrz 20:31
Marissa : mi wyszło o matko,
√7 do kwadratu policzyłam jako 2*17...
10 wrz 20:31
Janek191:
8 + 2√7 = ( 1 + √7)2
Ile Ci wyszło w II przykładzie ?
10 wrz 20:48
daras: @
Marissa jakbyś miała trochę ....to byś przejrzała archiwum albo skorzystała z
wyszukiwarki i taki sam albo podobny przykład (inne cyferki tylko) wyskoczyłby jak Karampuk z
kapelusza
10 wrz 21:14