Położenie wzajemne
Martynka: Dane są trzy proste k: 2x−4y+3=0 , l: −4x+12y−6+0 ,t: x−2y+1 1/2 =0
Określ położenie wzajemne każdej z nich ...
Proszę o pomoc i dziękuje
10 wrz 19:24
MQ: 1. Sprawdź, czy któreś się przecinają.
2. Sprawdź, czy któreś są równoległe.
3. Te, które się nie przecinają i nie są równoległe, są zwichrowane.
10 wrz 19:44
Janek191:

k: 2 x − 4 y + 3 = 0 ⇒ 4 y = 2 x + 3 ⇒ y =
12 x +
34
l : − 4 x + 12 y − 6 = 0 ⇒ 12 y = 4 x + 6 ⇒ y =
13 x +
12
t : x − 2 y + 1
12 = 0 ⇒ 2 y = x +
32 ⇒ y =
12 x +
34
Odp. k i t się pokrywają ( są identyczne )
k i l się przecinają
l i t się przecinają
10 wrz 19:46
niedowiarek:
... zwichrowane powiadasz ... −

A jak wyglądają proste zwichrowane na płaszczyźnie

?
10 wrz 19:48