pomóżcie
skiba: wykaż ze dla dowolnego należacego do naturalnych liczba 2n+3*2n+1 jest podzielna przez 7
10 wrz 19:05
skiba1: wykaż ze dla dowolnego n należącego do naturalnych liczba 2n+3*2n+1 jest podzielna przez 7
10 wrz 19:06
Janek191:
I wersja jest dobra ?
10 wrz 19:33
Janek191:
Metoda indukcji matematycznej
10 wrz 19:33
AcidRock: 2n + 3 * 2n+1 = 2n (1 + 3 * 2) = 7 * 2n = 7k, gdzie k ∊ C
10 wrz 19:37
Piotr 10: Po co indukcja ?
10 wrz 19:38
xxx: 3n+3n+1 podzielne przez 4
10 wrz 19:56
Janek191:
3n + 3 n + 1 = 3n + 3* 3n = 3n*( 1 + 3) = 4* 3n = 4 k ; gdzie k = 3n ∊ ℂ
10 wrz 22:55