matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aa
Hugo:
1
W jakim punkcie normalna do krzywej y= 3x
3
jest równoległa do prostej y=−
x−1?
9
pochodne:
1
1
1
normalna do krzywej => −
= −
= −
f'(x)
3(3x
2
)
9x
2
1
styczna do prostej y'=−
9
podstawiamy:
1
1
−
= −
/*9x
2
9x
2
9
1 = x
2
x= 1 v x = −1 XDDDDDDDD dobra teraz wychodzi (pozwole sb tego nieskasowac by pokazać że Huguś sie w wakacje uczy)
10 wrz 19:03