Kąty w okręgu.
Wiecheć:

Dany jest okrąg o środku O oraz miary dwóch kątów środkowych. Wyznacz, pod jakim kątem
rozwartym przecinają się odcinki AC i BD.
Chodzi zapewne o coś z kątami wewnętrznymi, będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki od
czego zacząć.
asiunia:
Jak połączysz A z C i B z D, to szukanym kątem będzie ten rozwarty utworzony przez przecięcie
się |AC| i |BD|
Mamy dwa trójkąty równoramienne o ramieniu równym promieniowi: ΔOCB i ΔOAD
Możemy więc, obliczyć kąty ΔOCB przy podstawie, czyli ∡OCB i ∡OBC
i kąty przy podstawie w ΔOAD, czyli ∡ODA i ∡OAD
Teraz widzimy, że ∡ADB i ∡ACB oprte są na tym samym łuku i wychodzą z tych samych punktów A i
B, więc są równe
oznaczamy ∡ODB=α i ∡OCA=β
piszemy zależność kątów:
α+73 = β+67
β= 73 − 67 + α
β= 6 + α
Zauważmy kolejny trójkąt równoramienny o ramionach r, czyli ΔOAC, którego kąty przy podstawie
są równe β, a po podstawieniu 6+α
Skupmy się teraz na trójkącie równoramiennym OAD, gdzie właśnie kąt 6+α jest częścią kąta o
mierze 73. Szukamy w takim razie drugiej części tego kąta
73 − (6 +α)
73 − 6 − α
ten kąt ma miarę 67 − α
Następnie rozpatrzamy mały trójkącik o jednym z boków |AD|,a dwa pozostałe utworzone są przez
przecinające się odcinki |AC| i |OD|.
Mamy wyliczone w nim dwa kąty: 73 oraz 67−α
Trzeci w takim razie wynosi 40+α
Ostatnim trójkącikiem, w którym musimy wyliczć kąty jest ten leżąc obok rozpatrzanego
poprzednio i o jednm z kątów równym α i jednym rozwartym.
Kąt rozwarty test dopełnieniem do 180 dla kąta 40+α, wieć wynosi 140−α.
Mając dane dwa kąty, wyiczamy trzeci, który wychodzi nam 40.
Kąt 40 jest dopełnieniem do 180 dla naszego szukanego kąta, wiec nasz kąt rozwarty utworzony
przez przecięcie się |AC| i |BD| ma miarę 140.