Rozwiąż równanie: (2p{2})^{x+1} = u{1}{4^{-x+2}
Cersei: Rozwiąż równanie: (2√2)x+1 = 14 do potęgi −x+2
10 wrz 18:37
Janek191:
| | 1 | |
(2 √2) x + 1 = |
| ? |
| | 4 − x + 2 | |
10 wrz 18:42
Cersei: Tak. Niestety nie umiem sobie z tym przykładem poradzić, dzisiaj zaczęliśmy tego rodzaju
równania, niestety czasu nie starczyło i teraz wszystko zadane do domu
10 wrz 18:44
Janek191:
√2 = 212
więc
2 √2 = 2* 212 = 2 1 +12 = 232 = 21,5
mamy zatem
( 21,5) x + 1 = 4 x − 2
21,5 x + 1,5 = (22) x −2
21,5 x + 1,5 = 22 x − 4
1,5 x + 1,5 = 2x − 4
2x − 1,5 x = 1,5 + 4
0,5 x = 5,5 / * 2
x = 11
=====
10 wrz 19:19
Mila:
Podpowiedź:
(2*√2)x+1=4−(−x+2)⇔
(21*212)(x+1)=(22)(x−2)⇔
10 wrz 19:22
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
Bo 4 x − 2 = ( 4−1) − x + 2 = ( |
| ) − x + 2 = |
| |
| | 4 | | 4 − x + 2 | |
10 wrz 19:23