matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
beta:
równanie:
π
π
5
cos
2
(
+x)+2cos
2
(
−x)=
2
2
4
jak zacząć to rozwiązywać?
10 wrz 18:35
beta:
czy mogę to spierwiastkować?
10 wrz 18:36
razor:
π
cos(
+x) = −sinx
2
π
cos(
−x) = sinx
2
10 wrz 18:37
razor:
dobrze przepisane tak w ogóle?
10 wrz 18:37
beta:
pierwotnie było:
π
5
cos
2
(
+x)+2cos
2
x=
2
4
więc mogłam źle to zamienić.
10 wrz 18:40
beta:
więc?
10 wrz 18:57
razor:
π
π
cos(
+x) = −sinx zatem cos
2
(
+x) = sin
2
x
2
2
5
sin
2
x+2cos
2
x =
4
5
1−cos
2
x+2cos
2
x =
4
1
cos
2
x =
4
1
1
cosx =
lub cosx = −
2
2
dokończ
10 wrz 19:25