matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaz że
pati:
√5−2√6*(49+20√6)
1
/4=1
10 wrz 18:32
M:
8 paź 06:01
Little Mint:
(49+20
√
6
)
1/4
=
4
√
49+20
√
6
=
√
49+20
√
6
√
49+20
√
6
=
√
x
+2
√
xy
+
√
y
{ x+y=49 {x*y=600 po rozwiązaniu x=25 i y=24 Stąd
√
49+20
√
6
= 5+
√
24
=5+2
√
6
√
5
−2
√
6
(5+2
√
6
)=
√
5
−10
√
6
−24≠1
8 paź 14:04