Zadanie z parametrem m
Marek: Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od parametry m
a)4x−1=m+2
b) 2Ix−2I+x= m2
10 wrz 18:29
AcidRock: a) Przekształcamy równoważnie równanie do postaci:
4
x−1 − 2 = m
Rysujemy w układzie współrzędnych wykres funkcji y = 4
x−1 − 2. Liczba rozwiązań równania w
zależności od parametru m to liczba przecięć prostych y = 4
x−1 − 2 oraz y = m.

Z przykładem b) nie pomogę, bo nie potrafię
10 wrz 19:45
Marek: Do przykładu a.. Gdzie ta prosta m ma przechodzić w jakich punktach
10 wrz 19:55
AcidRock: Robisz podobnie, jak tu:
2590
10 wrz 21:01
Mila:

f(x)=4
x−1−2
Przesuwasz od dołu linijkę równoległą do osi OX i patrzysz gdzie i w ilu punktach przecina
wykres f(x) (niebieski).
dla m≤−2 brak rozwiazań
dla m>−2 jedno rozwiązanie. ( jeden punkt przecięcia prostej y=m z wykresem)
10 wrz 21:41