| 2x−4 | ||
Wyznacz równanie normalnej do krzywej y= | w punkcie x0=1. | |
| x+1 |
| 1 | ||
(y−y0)=(x−x0) * − | ||
| f'(x) |
| 2−4 | ||
y0= | = −2/2=−1 | |
| 1+1 |
| 2x−4 | (2x−4)'(x+1)−(2x−4)(x+1)' | 2(x+1)−(2x−4) | ||||
f'(x)=( | )' = | = | ||||
| x+1 | (x+1)2 | (x+1)2 |
| 2x+2−2x+4 | 6 | |||
= | = | |||
| (x+1)2 | (x+1)2 |
| 6 | ||
f'(x)= | ||
| (x+1)2 |
| 1 | ||
(y−y0)=(x−x0) * − | ||
| f'(x) |
| 1 | ||||||||
y+1=(x−1) * − | ||||||||
|
| (x+1)2 | ||
y+1=(x−1) * − | .... | |
| 6 |
| 2 | 1 | |||
y=− | x − | ![]() | ||
| 3 | 3 |
wszystko okej tylko że zamiast f'(x) ma byc f'(x0)