wykaż
yrrah: Wykaż, że liczba postaci 3√10−6√3 + 3√10+6√3 jest liczbą naturalną
10 wrz 17:31
Janek191:
10 − 6√3 = ( 1 − √3)3
10 + 6√3 = ( 1 + √3)3
więc
.... = 1 − √3 + 1 + √3 = 2
10 wrz 17:38
yrrah: ...serio aż takie to proste?
10 wrz 17:44
5-latek: Proste jak sie wie jak to co jest pod pierwiastkiem zwinac do postaci (a−b)
3 lub (a+b)
3
10 wrz 17:46
Janek191:
Trzeba główkować
10 wrz 17:51
razor: a jak się nie wie to jest inny sposób

niech a =
3√10−6√3+
3√10+6√3 |
3
a
3 = 10−6
√3+10+6
√3+3
3√(10−6√3)2(10+6√3)+3
3√(10−6√3)(10+6√32) =
20+3
3√(10−6√3)(10+6√3)(
3√10−6√3+
3√10+6√3) = 20+3
3√102−(6√3)2*a =
20+3
3√−8a = 20−6a
a
3+6a−20 = 0
łatwo sprawdzić że a = 2 jest jedynym pierwiastkiem tego równania, wobec tego
3√10−6√3+
3√10+6√3 = 2
Podobne zadanie dla ciebie z tym samym poleceniem i liczbą
3√9+√80+
3√9−√80
10 wrz 17:52