Wspólny mianownik
Anita: Wspólny mianownik
Siemano jaki może być wspólny mianownik dla równania :
| 3 | | 12 | | 1 | |
| + |
| + |
| = 0  ? |
| x+2 | | x2−4 | | 2x | |
10 wrz 17:15
5-latek: Zauwaz ze x2−4= (x+2)(x−2)
To jaki proponujesz ?
10 wrz 17:20
Anita: ale masz jeszcze 2x
10 wrz 17:22
Hajtowy: No to pomyśl, co z tym 2x zrobisz
10 wrz 17:29
Anita: 2x(x2−4) ? taki mianownik ?
10 wrz 17:37
5-latek: Bingo

No to teraz rozpisz jak to bedzie wygladac
10 wrz 17:39
Anita: 3(x−2)*2x/2x(x2−4) + 12*2x/(x2−4) + 1*2x(x2−4)/(x2−4)
10 wrz 17:50
Anita: tylko nie wychodzą mi rachunki bo w odpowiedzi jest x1=7 a x2= 0
10 wrz 17:50
5-latek: Zapisz to jeszce raz ladnie w ulamkach a nie kreska ulamkowa
10 wrz 17:54
5-latek: pokazuje
| 3*2x(x−2) | |
| +..... |
| 2x(x2−4) | |
10 wrz 18:00
Anita: | 3(x−2)*2x | | 12*2x | | 1*2x(x2−2)(x2+2) | |
| + |
| + 1 |
| |
| 2x(x2−4) | | 2x(x2−4) | | 2x(x2−4) | |
10 wrz 18:02
5-latek: Trzeci ulamek zle napisany przeciez masz w mianowniku w pierwszym poscie juz 2x to czego
brakuje w liczniku ze wspolnego mianownika ?
WIec napisz tu jeszce raz calosc
10 wrz 18:07