równania wyższych stopni
pomocy: ĆW.1 − rozwiąż równanie.
a) 7x3−56=0
b)2x3+54=0
c)8x3−1=0
d)27x3+8=0
e)5x3+0,625=0
f)3x3−192=0
ĆW.2 − rozwiąż równanie.
a)x3−9x=0
b)x3+64x=0
c)4x3−x=0
d)9x3+x=0
e)x3=36x
f)x3= −4x
bardzo proszę o pomoc i w miarę proste objaśnienie jak to się robi.
10 wrz 17:03
52: ĆW.1
a)7x3=56
x3=8
x=2
b)2x3+54=0
2x3=−54
x3=−27
x=−3
....
ĆW.2
a)x3−9x=0
x(x2−9)=0
x=0 v x2−9=0
x=0 v x2=9
x=0 v x=3 v x=−3
....
Reszta analogicznie....
10 wrz 17:10
pomocy: dziękuje
10 wrz 17:11
Nomi: (5x+2)=20x
(1−3x)=1−6x
22 maj 17:13
Iwona:
14 lis 09:07
Iwona: ×(×−2)(×−4)=0 ,
14 lis 09:15
Janek191:
x*( x − 2)*( x − 4) = 0
x = 0 lub x − 2 = 0 lub x − 4 = 0
Odp. x = 0 lub x = 2 lub x = 4
=======================
14 lis 11:00
Iwona: Dziękuję
14 lis 11:01
Iwona: ×3−6×2+9×=0
14 lis 11:04
Iwona: ×3−5×2−×+5=0
14 lis 11:07
Janek191:
x3 − 6 x2 + 9 x = 0
x*( x2 − 6 x + 9) = 0
x*( x − 3)2 = 0
x = 0 lub x = 3
=============
14 lis 11:12
Janek191:
x3 − 5 x2 − x + 5 = 0
x2*( x − 5) − 1*(x − 5) = 0
( x − 5)*( x2 − 1) = 0
(x − 5)*(x − 1)*(x + 1) = 0
x = 5 lub x = 1 lub x = − 1
=====================
14 lis 11:13
Iwona: Dziękuję bardzo
14 lis 11:25
ola: 7x2 − 56=0
17 mar 09:34
Hajtowy: 7x2−56=0
7x2 = 56
x2 = 8
x = √8 = 2√2
17 mar 10:22
Jerzy:
@Hajtowy, to chyba nie jest kompletne rozwiązanie.
17 mar 10:25