uklad
szatan: rozwiaz uklad rownan
{ 3x*5y=75
{ 3y*5x=45
10 wrz 16:55
szatan: ..
10 wrz 18:54
Janek191:
Dzielimy stronami
| 3 x − y | | 3 | |
| = ( |
| )−1 |
| 5 x − y | | 5 | |
x − y = − 1
y = x + 1
Odp. ( x ; x + 1)
===============
10 wrz 19:02
Janek191:
Źle

x = 1
y = 2
10 wrz 19:06
Janek191:
cd.
y = x + 1
więc
3x*5x + 1 = 75
3x + 1*5x = 45
5*3x* 5x = 75 / : 5
3*3x*5x = 45 / : 3
15x = 15
15x = 15
x = 1
y = 1 + 1 = 2
===========
10 wrz 19:11
Mila:
I sposób
Można obliczyć w pamięci:
3
x*5
y=3*5
2
3
y*5
x=3
2*5
x=1
y=2
===
Albo:
II sposób.
3
x*5
y=75
3
y*5
x=45 dzielimy stronami pierwsze równanie przez drugie
| | 3 | | 3 | |
( |
| )x−y=( |
| )−1⇔x−y=−1 |
| | 5 | | 5 | |
stad:
x=y−1 podstawiam do I równania:
3
y−1*5
y=75⇔
3
y*3
−1*5
y=75 /*3
(3*5)
y=225
15
y=15
2
y=2
x=2−1
odp:
x=1, y=2
===========
10 wrz 19:16