twierdzenie greena
zdesperowana: wie, ktoś jak to obliczyć?
∫ ( 1 + lny) dx + (
xy − 2y) dy i mamy 3 pkt A ( 0,1) B(2,3) i C ( 2,1). Licząc pochodne Py
i Qx wychodzi nam, że są takie same czyli, że całka jest niezależna od drogi całkowania. Nie
wiem, co dalej, ponieważ pewna osoba zrobiła to jako całka w granicach 0<x<1 i 1<y< prostej
przechodzącej przez pkt AB. A pod całką Qx−Py czyli całka jest równa zero. Ale dlaczego

?
MQ: Wynika to właśnie z tw. Greena:
Jeżeli P i Q są klasy C
1 (czyli różniczkowalne) na obszarze, a są, to:
| | dQ | | dP | |
∫K P dx + Q dy = ∫∫D |
| − |
| dxdy |
| | dx | | dy | |
gdzie K − krawędź (brzeg) obszaru całkowania, D − obszar całkowania
a ponieważ:
więc
więc
| | dQ | | dP | |
∫∫D |
| − |
| dxdy=∫∫0dxdy=0 |
| | dx | | dy | |
I tyle.