Prawdopodobieństwo - zmienna losowa, dystrybuanta
Bori: Mam problem z podobnym zdaniem:
Dla dowolnej zmiennej losowej X z dystrybuantą F
prawdopodobieństwo P(a ≤ X ≤ b), gdzie a,b∊R jest równe:
(tutaj były 4 odpowiedzi, w tym jedna prawidlowa)
Wybrałem odpowiedź:
F(b) − F(a) + P(X = b) , bo ze wzoru P(a ≤ X < b) = F(b) − F(a) − jedynie z tresci wzialem pod
uwage znak ≤ przed 'b', ale tez narysowalem to sobie na wykresie.
Problem mój jest taki, jaka by była odpowiedź gdyby w treści zadania pytali o
prawdopodobieństwo
P( X > a)?
10 wrz 16:18
MQ: P( X > a)=1−F(a)
10 wrz 16:31
Bori: Dziękuję
10 wrz 16:32