Funkcja wykładnicza i jej własności
karciaa: Narysuj wykres funkcji y=(14)x i przesuń o wektor [−3,2]. Jaki jest wzór otrzymanej
funkcji ?
10 wrz 15:01
10 wrz 15:19
karciaa: Raczej nie bardzo.
10 wrz 15:21
jakubs: Gotowca nie dostaniesz, pomyśl. Masz przykłady wystarczy zobaczyć, odrobina chęci. Na maturze
nikt Ci nie pomoże.
10 wrz 15:23
karciaa: Nie ma tam nic o wektorach ani o wzorach funkcji. Nie umiesz to nie pomagaj.
10 wrz 15:26
jakubs: | | 1 | |
Umiesz narysować wykres y=( |
| )x ? |
| | 4 | |
10 wrz 15:27
karciaa: Tak.
10 wrz 15:28
jakubs: | | 1 | |
Wektor [−3,2] czyli przesuwasz wykres y=( |
| )x o 3 jednostki w .... i 2 jednostki w |
| | 4 | |
......
Uzupełnij kropki
10 wrz 15:31
karciaa: lewo i do góry.
10 wrz 15:35
pigor: ..., no to może potrafisz z wzoru na
translację T (przesunięcie) tak :
jeśli y=f(x) i T
[ax,ay] ⇒ y−a
y = f(x−a
x).
10 wrz 15:36
Metis: Czyli przesuwasz o 3 jednostki w prawo i 2 w górę.
10 wrz 15:39
Janek191:
→
v = [ − 3 ; 2 ]
Wzór otrzymanej funkcji
==================
bo
x ' = x − 3
y ' = y + 2
to
x = x ' + 3
y = y ' − 2
| | 1 | |
więc po podstawieniu do wzoru y =( |
| )x za x i y otrzymamy |
| | 4 | |
Po opuszczeniu primów otrzymamy ostatecznie
===================
10 wrz 15:41
pigor: ... , u ciebie masz wykres funkcji wykładniczej,
czyli
y= f(x)=(14)x i T[−3,2] ⇒ y−2=(14)x−(−3) ⇔ y=(14)x+3)−2
10 wrz 15:41
Janek191:
@Metis
Co Ci się pomyliło
10 wrz 15:43
pigor: ... kurde idę stąd

; u mnie przepraszam
oczywiście powinno być
+2 po prawej stronie ...
10 wrz 15:46
Janek191:
@ Pigor
+ zamiast −
10 wrz 15:47
Metis: Już wiem

Pomyliłem z [−p,q] ⇔ [−(−3),2] ⇔ [3,2]
10 wrz 15:47
5-latek: najlepiej jest (nie uzyje tego niecenzuralnego slowa) napisac Tam nie ma nic o wektorach ani o
wzorach funkcji .
Przciez to bylo w nizszych klasach ale po co zagladnac do ksiazki gdzie bylo o funkcjach i ich
wlasnosciach . Lepiej napisac Nie umiesz nie pomagaj
10 wrz 15:53