Równanie - funkcja wykładnicza - nie umiem dokończyć
Cersei: (25/81)x3 − 1/2 = (1,8)2x − x2
(25/81)x3 − 1/2 = (1 i 8/10)2x − x2
(25/81)x3 − 1/2 = (18/10)2x − x2
((5/9)−1x3 − 1/2 = ((5/9)−1)2x − x2
−x3 + 1/2 = −2x + x2
I tutaj w sumie już powinno pójść gładko, jednak dalej mi wszystko źle wychodzi...
Wynik powinien wyjść x = 1/2
10 wrz 14:53
......:
sprawdź 4−tą linijkę −
10 wrz 15:19
arianne: ((5/9)−2x3 − 1/2 = ((5/9)−1)2x − x2 ?
10 wrz 17:29
Janek191:
Źle
10 wrz 18:00
Cersei: w takim razie się poddaję...
10 wrz 18:21
Janek191:
| | 5 | | 9 | |
( |
| )2 x3 − 1= ( |
| ) 2 x − x2 |
| | 9 | | 5 | |
| | 9 | | 9 | |
( |
| ) − 2 x3 + 1 = ( |
| ) 2 x − x2 |
| | 5 | | 5 | |
− 2 x
3 + 1 = 2 x − x
2
2 x
3 − x
2 + 2 x − 1 = 0
x
2*( 2x − 1) + 2x −1 = 0
(2 x − 1)*( x
2 + 1) = 0
2 x − 1 = 0 x
2 + 1 > 0 dla x ∊ ℛ
2 x = 1
x = 0, 5
======
10 wrz 18:22