zagadnienia optymalizacyjne
mazz: Drut o długości 18m podzielono na dwie części− jedna kwadrat, druga okrąg. Wyznacz długość
każdej z tych części, aby suma ich pól była najmniejsza.
Rozwiązałem to zadanie, powie mi ktoś, czy odpowiedź jest dobra?
| | 72 | | 18pi | |
Odp: |
| [m] i |
| [m] |
| | 4+pi | | 4+pi | |
10 wrz 14:19
J:
Pokaż obliczenia.
10 wrz 14:30
mazz: Czemu? Nie wierzysz mi?
10 wrz 14:35
J:
.. sorry ... podałeś długości odcinków , a więc ich suma musi dać 18 m ... a u Ciebie nie daje
..
10 wrz 14:39
...:
a+2πr=18 ⇒ a=18−2πr
P=a2+πr2
P=(18−2πr)2+πr2=324−72πr+3πr2
Pmin=...itd
10 wrz 14:41
...:
0czywięcie błąd ... 5πr2
10 wrz 14:48
mazz: @... jeśli dla ciebie kwadrat ma obwód a to gratuluję −.−
@J Wiesz co to znaczy CZĘŚĆ? Obwód kwadratu i obwód okręgu....................
I to właśnie podałem. Czytanie ze zrozumieniem kolego.

Czy daje? Daje, jeśli pi zaokrąglę do
3,14, ale za proste to się wydaje.
10 wrz 14:54
Prawie student :
@... często bredzi więc nie traktuj tego co pisze poważnie.
10 wrz 14:59
......:
... a skąd w tobie tyle chamstwa
mazz 
?
Ten się nie myli co nic nie robi ... a swoją swadę i energie zostaw na maturę ... bo nie zdasz
10 wrz 15:11
jakubs: Przychodzi po pomoc i jeszcze z takimi wpisami, porażka. Niedługo to będą przychodzić na forum
i żądać rozwiązania, bo oni są super....
10 wrz 15:16
mazz: @.... Jakiego chamstwa? Nikogo brzydko nie nazwałem, mogę być jedynie nerwowy, ale trudno nie
być w tej sytuacji. Ten się nie myli co nic nie robi? Właśnie, więc skąd w tobie w tyle
satysfakcji, że wytknąłeś mi błąd, skoro sam się pomyliłeś?
@jakubs Jakimi wpisami? Zadanie mam rozwiązane, po prostu proszę o odpowiedź, czy to jest
dobrze, czy źle, a ktoś mi tutaj wyskakuje z uśmieszkami, co mi raczej nie pomaga.
10 wrz 15:24
Tadeusz:
3,6π oraz 18−3,6π
10 wrz 15:59
daras: Szanowny kolego mazz odpowiedź na twoje pytanie brzmi: rozwiązałeś źle to zadanie.
11 wrz 21:21