zad pomocy!!!!!!!!!!
Magda: Oblicz pole tej części obszaru ograniczonego krzywą ro=0,5+sinФ, która leży na zewnątrz okręgu
ro=1
10 wrz 10:26
MQ:
1. Obliczasz, dla jakich φ: 0,5+sinφ>1
2. W tych granicach dla φ liczysz całkę we wsp. biegunowych:
∫∫ρdρdφ w granicach dla ρ: od 1 do 0,5+sinφ
10 wrz 11:16
Magda: a jak zamienić na biegunowe, narazie wyliczyłam φ=5π/6 i φ=φ
10 wrz 11:21
Magda: φ=π/6
10 wrz 11:27
MQ: Po co zmieniać, kiedy masz już podaną funkcję w postaci biegunowej?
10 wrz 11:32
Magda: czyli pod całką ma być sinΦ−0,5?
10 wrz 11:38
MQ: Nie! Całka jest taka, jak ci napisałem: ∫∫ρdρdφ
Ta funkcja ρ= 0,5+sinφ określa ci górną granicę całkowania po ρ. Dolna jest =1, bo całkujesz
obszar na zewnątrz okręgu o promieniu 1.
10 wrz 11:53