matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąz rownanie
FHA:
2 sinx * cosx − 2sin x + cosx = 1
10 wrz 07:08
Janek191:
2 sin x ( cos x − 1) = 1 − cos x Dla x = 2π*k jest cos x = 1 ⇒ 0 = 0 Zakładam, że x ≠ 2π*k i dzielę obustronnie przez ( cos x − 1) 2 sin x = − 1 sin x = − 0,5 x = π +
π
6
+ 2π*k lub x = 2π −
π
6
+ 2π*k ; k − dowolna liczba całkowita Dokończ
10 wrz 07:29
Mila:
2 sinx * cosx − 2sin x + cosx = 1 2sinx(cosx−1)+(cosx−1)=0 wyłączam (cosx−1) (cosx−1)*(2sinx+1)=0
1
cosx=1 lub sinx=−
2
π
5
x=2kπ lub x=
+π+2kπ lub x=
π+π+2kπ
6
6
7
11
x=2kπ lub x=
π+2kπ lub x=
π+2kπ
6
6
10 wrz 15:40
Janek191:
I Mila dokończyła
10 wrz 15:49