matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
FHA:
2sin
2
3x + cos 3x − 2 = 0
10 wrz 07:07
Janek191:
sin
2
3x + cos
2
3x = 1 ⇒ sin
2
3x = 1 − cos
2
3x 2*( 1 − cos
2
3x) + cos 3x − 2 = 0 2 − 2 cos
2
3x + cos 3x − 2 = 0 2 cos
2
3x − cos 3x = 0 cos 3x *( 2 cos 3x − 1) = 0 cos 3x = 0 lub 2 cos 3x = 1 cos 3x = 0 lub cos 3x = 0, 5 Dokończ
10 wrz 07:34