dwa zadanka
5-latek: Witam. bardzo mi zalezy na dokladnym wytlumaczeniu dwoch zadan
Zadanie nr 1 . Udowodnij ze liczba 6 nie jest kwadratem liczby wymiernej
Zdanie nr 2 . Udowodnij ze liczba
3√5 jest liczba niewymierna ( tylko nie z wielomianem ale z
definicji )
Chcialbym to naprawde dokladnie zrozumiec
| | l | |
Do zadania nr 1 wiem ze liczbe wymierna mozna przedstawic w postaci |
| gdzie l i p naleza |
| | p | |
do calkowitych i p nie rowna sie 0
Basia:
ad.1
przypuśćmy, że jest
wtedy 6 = (
mn)
2 gdzie m i n są względnie pierwsze
6n
2 = m
2
2*3*n
2 = m
2
stąd wynika, że m
2 jest parzysta ⇒ m jest parzysta ⇒ n jest nieparzysta ⇒
w rozkładzie m
2 jest parzysta liczba 2, a ws rozkładzie n
2 nie ma żadnej 2
czyli po lewej masz w rozkładzie jedną 2, a po prawej parzystą liczbę 2
sprzeczność, czyli założenie fałszywe, czyli 6 nie może być kwadratem liczby wymiernej
ad.2
podobnie
przypuśćmy, że
3√5∊W ⇔
3√5 =
mn gdzie m,n∊C i są względnie pierwsze
wtedy
5n
3 = m
3
i rozważ trzy przypadki:
1. nie ma liczby 5 ani w rozkładzie n, ani w rozkładzie m
wtedy m
3 nie dzieli się przez 5 i masz sprzeczność
2. jest 5 w rozkładzie n i wtedy nie może być 5 w rozkładzie m
(wnioski już sam wyciągnij)
3. jest 5 w rozkładzie m i wtedy nie ma 5 w rozkładzie n
czyli po lewej dokładnie jedna 5, a po prawej 3 lub 6 lub 9 itd
znowu sprzeczność
to, że
L=P ⇔ rozkłady L i P są identyczne
chyba nie wymaga wyjaśnienia
Pozdrawiam
5-latek: Witaj
Basiu
Pozdrawiam

Tobie rowniez dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz
Zaczytalem sie w odpowiedz
Ety i troche sie zamyslilem nad tym i dlatego nie odswiezylem
strony.
Mysle ze teraz juz bedziesz czesciej na forum
Jeszcze raz dziekuje