ciąg
Patryk:
n→
∞
√n+1−
√n
czemu nie mogę zrobić tego na zasadzie działania na potęgach ?
| | 1 | | 1 | |
n1/2√1+ |
| −n1/2=n1/2(√1+ |
| −1)=∞ |
| | n | | n | |
Tylko muszę mnożenie przez sprzężenie ?
9 wrz 23:03
Nieznajomy:
bo √1+(1/n) −1 → √1+0 − 1 = 0
a wiesz co to jest [+∞*0] ?
9 wrz 23:08
Patryk:
symbol nieoznaczony
9 wrz 23:09
Patryk:
Kolejny problem
n→
∞
W odpowiedzi =−
∞ ?
9 wrz 23:22
bezendu:
| n | | n(√7n+√7n2+5) | |
| = |
| |
| √7n−√7n2+5 | | (√7n−√7n2+5)(√7n+√7n2+5) | |
| | n(√7n+√7n2+5) | | n(√7n+√7n2+5) | |
= |
| = |
| =−∞ |
| | 7n2−(7n2+5) | | −5 | |
9 wrz 23:31
Patryk: ?
9 wrz 23:33
Basia:
√7 − p(7+(5/n
2)) < 0
dąży do 0, ale przez wartości ujemne, dlatego to jest −
∞
a ponieważ łatwo takie "drobiazgi" przeoczyć lepiej posługiwać się metodą, jak ją nazywasz,
przez sprzężenie
wtedy masz
| | n*(√7n + √7n2+5 | |
= |
| = |
| | 7n2−7n2−5 | |
| n*(√7n + √7n2+5 | | +∞*(+∞+∞) | | +∞ | |
| → |
| = |
| = −∞ |
| −5 | | −5 | | −5 | |
i żaden szczegół nie umyka
9 wrz 23:34
Patryk:
Dziękuję, ale skąd wiadomo, że licznik będzie <0 jak to się szacuje ?
9 wrz 23:37
Basia:
| | 5 | | 5 | |
7 < 7+ |
| bo |
| >0 dla każdego n∊N ⇒ |
| | n2 | | n2 | |
√7 <
√7+(5/n2) dla każdego n∊N ⇒
√7 −
√7+(5/n2)<0 dla każdego n∊N
to trzeba w porę zauważyć, a to z kolei kwestia wprawy i metoda dobra dla starych rutyniarzy;
dlatego, dopóki nie zostanie się starym rutyniarzem, lepiej korzystać ze sprzężenia
9 wrz 23:40