matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
kamczatka:
Granica:
1
1
lim x−−>0 (
−
)
x
sinx
liczę to z reguły hospitala ale nie wiem czy dobrze bo już ponad pół strony zapisane a wyniki brak, dobrze robię ?
9 wrz 22:44
Nieznajomy:
1
1
lim
x→0
(
−
) =
x
sinx
sinx − x
lim
x→0
=
H
x*sinx
cosx−1
lim
x→0
=
H
1*sinx + x*cosx
−sinx
lim
x→0
=
cosx + 1*cosx − x*sinx
−sinx
−sin0
0
lim
x→0
=
=
= 0
2cosx − x*sinx
2cos0 − 0*sin0
2
9 wrz 22:57