Ekstrema lokalne
Cinek: Zbadać ekstrema lokalne funkcji:
f(x,y)=sinx*siny*sin(x+y) w zbiorze D = (0,π)x(0,π)
Bardzo proszę o pomoc
9 wrz 22:16
Cinek: Zadanie z egzaminu.
9 wrz 23:17
Basia:
umiesz policzyć pochodne cząstkowe tej funkcji ?
9 wrz 23:36
Cinek: Po x wychodzi sin(y) * sin(2x+y)
Po y wychodzi sin(x) * sin(2y+x)
Gdy próbuję to wyliczyć to wychodzi mi y=x i dalej jest problem.
9 wrz 23:42
Basia:
dobrze, ale skąd x=y ?
siny*sin(2x+y) = 0
siny = 0 lub sin(2x+y) = 0
siny = 0 ⇔ y=kπ a to dla żadnego k nie należy do (0;π) czyli odpada
sin(2x+y) = 0 ⇔ 2x+y = kπ ⇔ y = kπ−2x
0 < x < π /*(−2)
0 > −2x > −2π /+kπ
kπ > kπ−2x > kπ−2π
y = kπ−2x ∊(kπ−2π; kπ) ⊂ (0;π)
kπ−2π≥0 i kπ≤π
(k−2)π≥0 i k≤1
k≥2 i k≤1
sprzeczność
wg mnie w podanym D w ogóle nie ma rozwiązania
może któryś przedział miał być inny ?
9 wrz 23:59
Basia: a nie; sknociłam
owszem y = kπ−2x ∊ ((k−2)π; kπ)
ale nie musi być ((k−2)π; kπ)⊂(0;π)
wystarczy, żeby
((k−2)π; kπ)∩(0;π)≠∅ ⇔
~ [ kπ≤0 ∨ (k−2)π≥π ] ⇔
~ [ k≤0 ∨ k≥2 ] ⇔ k>0 ∧ k<2 ⇔ k=1
stąd mamy
y = π−2x
0 < π−2x < π
−π < −2x < 0
π2 > x > 0
mamy nieskończenie wiele rozwiązań
są to pary (x, π−2x) gdzie x∊(0;π2)
teraz trzeba tak samo rozwiązać drugie równanie
10 wrz 00:17