Mógłby mi ktoś wykonać ten przykład krok po kroku? Bardzo proszę o pomoc!
baran: log13liczby 19 − log23 + 12 log236 + log5√5
9 wrz 21:51
9 wrz 21:53
baran: tak, jest nawet w tablicach ale kurcze, nie idzie mi kompletnie ten przykład
9 wrz 21:56
M.rek: Z 1. logarytmu wyjdzie ci 2
Nie chce mi się bawić z pisaniem w nawiasie okrągłym to a , w kwadratowym to b dla posatci
loga b
1/2log(2)[36]= log(2)[6]= log(2)3 + log(2)2 −dzięki 1. postaci pozbędziesz się 2. logarytmu a
2.logto1
log(5)[√5] = 1/2
2+1+1/2 = 3 i 1/2
9 wrz 21:58
5-latek: z definicji logarytmu
9 wrz 21:58
M.rek: Rozumiesz ? Jak coś nie jasne to powiedz w którym miejscu.
9 wrz 21:59
baran: Rety, załapałam. Dzięki wielkie! Dobrej nocy
9 wrz 22:00
Saizou :
| | 1 | | −2 | |
log1/3 |
| =log3−13−2= |
| log33=2 |
| | 9 | | −1 | |
| 1 | |
| log236=log2361/2=log2√36=log26 |
| 2 | |
| | 1 | | 1 | |
log5√5=log{5}51/2= |
| log55= |
| |
| | 2 | | 2 | |
2,5+log
22=2,5+1=3,5
9 wrz 22:00
M.rek: n.m.z.c. dobranoc
9 wrz 22:02
baran: Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Nie taki diabeł straszny jednak.
9 wrz 22:03
M.rek: Polecam się na przyszłość
9 wrz 22:05