Równanie różniczkowe
pytający: Znajdź wszystkie krzywe całkowe równania xy2y' = x2 + y3
Ktoś naprowadzi jak to ugryźć? Podstawienie yx nie bardzo mi tu pasuje.
9 wrz 21:31
pytający: Czy może po podzieleniu przez x3, mając:
(yx)2y' − (yx)3 = 1x
mogę zastąpić tę prawą stronę zerem i rozwiązywać równanie jednorodne?
9 wrz 21:36
pytający: Ktokolwiek cokolwiek?
9 wrz 22:54
MQ: Ja bym podstawił y
3=t
Dostajesz:
Jednorodne:
I rozwiązanie:
ln(t)=3ln(x)+C ⇒ t=c
1x
3
Niejednorodne już se sam policz.
Potem tylko y=
3√t
9 wrz 23:31
pytający: W zasadzie wystarczyło samo podstawienie i już ogarnąłem, wielkie dzięki! Niby takie proste, a
jednak jakoś na to nie wpadłem.
10 wrz 00:37