Rozwiąż w liczbach całkowitych x^3 - 2y^3 - 4z^3 = 0
Kasiiaxx1: Rozwiąż w liczbach całkowitych x3 − 2y3 − 4z3 = 0
x3 − 2y3 − 4z3 = 0
9 wrz 21:30
Kacper: (x,y,z)=(0,0,0)
9 wrz 21:38
Kasiiaxx1: ale jak do tego dojść.
9 wrz 21:57
Kacper: To zgadłem, ale trzeba zapewne badać reszt z dzielenia. Ja nie mam czasu na zabawę, może
znajdzie się ktoś
9 wrz 22:03
PW: Widać (?) że x3 musi być liczbą parzystą, zatem x=2a, x3 = 8a3.
Stąd
4a3 − y3 − 2z3 = 0.
Wynika stąd, że y3 jest liczbą parzystą, zatem y=2b,, y3 = 8b3.
4a3 − 8b3 − 2z3 = 0
2a3 − 4b3 −z3 = 0.
Wynika stąd, że z3 jest parzysta, z=2c, z3 = 8c3
2a3 − 4b3 − 8c3 = 0
a3 − 2b3 − 4c3 = 0.
Wygląda na to, że jeżeli liczby x, y, z spełniają zadane równanie, to ich połowy a, b, c też
spełniają to równanie.
Teraz puszczę oko, bo teoretycznie słaby wniosek: procedura dzielenia przez 2 mogłaby być
kontynuowana dowolną liczbę razy, co jest niemożliwe. Trójka (0,0,0) jest jedynyn
rozwiązaniem.
9 wrz 22:22