matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
powtórka do matury
Klaudia:
W kwadrat o boku o długości a wpisano koło, następnie w to koło wpisano kwadrat, w kwadrat koło itd. Wykaż, że pola kolejnych kół tworzą ciąg geometryczny i oblicz jego sumę.
10 lis 17:38
Zbronek:
a
r=
2
√
2
a
a
=
2
√
2
a
r
=
4
a
a
=
2
a
r
=
4
a
2
P=π
4
2a
2
a
2
P
=π
=π
16
8
a
2
P
=π
16
a
2
P
1
=π
4
1
q=
2
a
2
π
4
a
2
S=
=π
1
2
2
10 lis 18:23