Oblicz. Liczby wymierne.
M.: 2112 + 118
__________________ : 334
(213 + 125) * 1,5 − 7
9 wrz 21:26
Metis: Kolejność wykonywania + wspólne mianowniki...
9 wrz 21:26
52: Zamień wszystko na Ułamki niewłaściwe i tam gdzie to potrzebne na wspólne mianowniki.
Pamiętaj o kolejności wykonywania działań.
9 wrz 21:27
M.: Zrobiłam ten przykład, ale wyszedł mi zły wynik. Wyszło mi − 275/96, a powinien być − 11/18
9 wrz 21:39
Metis: Zapisz Nam tutaj jak robisz.
9 wrz 21:43
Metis: *liczysz
9 wrz 21:49
Hajtowy: | | 4 | |
| * |
| = |
| | 35 | | 21 | | ( |
| + |
| ) * 1,5 − 7 | | | 15 | | 15 | |
| | 15 | |
Podzielić przez coś tzn pomnożyć przez odwrotność
9 wrz 21:58
M.: 3524
________ : 334 =
5615 * 32 − 7
= 7724 * (−521) * 154 = − 5572 * 154 = − 27596
9 wrz 21:59
5-latek: Licznik dobrze
| | 56 | | 3 | | 28 | | 3 | |
Teraz mianownik |
| * |
| = po skroceniu |
| =5 |
| |
| | 15 | | 2 | | 5 | | 5 | |
TEraz podzielimy licznik przez mianownik
| | 5 | | 2 | | 77 | | 7 | | 77 | | 5 | | 55 | |
3 |
| :(−1 |
| )= |
| :− |
| = |
| * − |
| =− |
| |
| | 24 | | 5 | | 24 | | 5 | | 24 | | 7 | | 24 | |
| | 55 | | 3 | | 55 | | 15 | | 55 | | 4 | | 11 | |
Teraz mamy − |
| :3 |
| = − |
| : |
| = − |
| * |
| = − |
| (zobacz co |
| | 24 | | 4 | | 24 | | 4 | | 24 | | 15 | | 18 | |
mozma tutaj poskracac )
9 wrz 22:23