Naszkicuj wykres funkcji g, wiedząc, że g(x) = f(x+1) - 4
Cersei: Funkcja wykładnicza − proszę o pomoc. Naszkicuj wykres funkcji g, wiedząc, że g(x) = f(x+1) − 4
Wzór już przekształciłam: g(x) = (13)x+1 − 4
9 wrz 20:48
M.rek: A jaki jest wzór funkcji f(x) ? Najlepiej narysować wykres podstawowy i przesunąć go
odpowiednio.
9 wrz 20:50
AcidRock: Dokładnie, jak pisze kolega wyżej.
Po przesunięciu wykresu funkcji f(x) o wektor [p, q] otrzymujesz nową funkcję g(x) = f(x − p) +
q.
9 wrz 20:54
5-latek: Jesli masz taki wzor to liczysz
| | 1 | | 1 | |
np x=−2 to y= |
| −2+1−4= |
| −1−4= 3−4=−1 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 8 | |
x=1 to y= |
| *{1+1}−4 = |
| −4= −3 |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
I tak liczysz sobie dla roznych argumentow
9 wrz 21:00