funkcja wykładnicza
daniel: dla jakich wartosci parametru m, gdzie m nalezy do R−{−3} rownanie 4x+42x+43x+43x+....
=m/m+3 ma rozwiazanie? skorzystałam z sumy szeregu S=4x/1−4x = nie mam pomysłu co dalej
9 wrz 20:38
AcidRock: Teraz pomnóż równanie przez (1 − 4
x)(m + 3), pogrupuj wyrazy tak, byś wyciągnął 4
x przed
nawias.
9 wrz 20:42
daniel: ale ja bym nie chiał ruszac prawej strony tylko przekształcic sume i narysowac wykres
9 wrz 20:45
AcidRock: Nie martw się, ja też tak chcę zrobić, zaufaj mi, już robiłem to zadanie.
9 wrz 20:51
daniel: nie wie czy dobrze cie zrozumiałem 4x/1−4x=m/m+3 /obustronie * (1 − 4x)(m + 3)
9 wrz 20:59
AcidRock: Tak, potem pogrupujesz wyrazy i wyciągniesz 4
x przed nawias.
9 wrz 21:00
daniel: ok
9 wrz 21:00
daniel: czyli 4x=m/2m+3
9 wrz 21:01
daniel: nie wiem jak na to wpadłes . dzieki wielkie
9 wrz 21:03
AcidRock: | | 3 | |
Metodą prób i błędów.  Tylko sprawdź przypadek dla m = − |
| , bo nie można tak |
| | 2 | |
dobrowolnie dzielić.
9 wrz 21:07
M.rek: I jak ta linijka wyżej jest dobrze to robisz nierownośc m/2m+3>0 bo zbiór wartości funkcji
wykładniczej to zbiór (0,+∞)
9 wrz 21:07
daniel: tak tak to wiem . jeszcze raz dzieki
9 wrz 21:32
Ac.: Powodzenia
9 wrz 22:00