Proszę o pomoc
xyz : Sprawdz vzy podana równość jest tozsamościowa
| | sin4α − sin2α | |
a) |
| = 1 |
| | cos4α−cos2α | |
| | sin3α − cos3α | |
b) |
| = 1 +sinαcosα |
| | sinα−cosα | |
9 wrz 19:58
PW: a) Oczywiście tam gdzie ma sens:
| sin2α(sin2α−1) | | sin2α | | −cos2α | |
| = |
| • |
| |
| cos2α(cos2α−1) | | cos2α | | −sin2α | |
9 wrz 20:09
xyz : nie rozumiem
9 wrz 20:17
Eta:
b) sinα≠cosα
| | (sinα−cosα)(sin2α+sinα*cosα+cos2α) | |
L= |
| =............ = P |
| | sinα−cosα | |
9 wrz 20:17
xyz : ok b rozumiem a jak zrb a ?
9 wrz 20:27
5-latek: No przeciez masz zrobione 20:09 tylko sobie to poskracaj
9 wrz 20:30
5-latek: No to zobaczymy czy rozumiesz b)
Pytanie . Dlaczego Eta rozpisala tak licznik bo.......?
9 wrz 20:34
PW: No nie widzi chłop, że ten uśmiech to jedynka. Pewnie i nie wie jak to się stało, że sin2α − 1
zamieniło się na − cos2α. Ja pasuję.
9 wrz 20:37
xyz : bo jest to wzór skróconego mnożenia z a3−b3 = (a+b)(a2+ab+b2)
9 wrz 21:15
xyz : no właśnie nwm czemu to się tak zmieniło
9 wrz 21:16
52: sin2α+cos2α=1
sin2α−1=−cos2α
itd.
9 wrz 21:18
xyz : no i co dalej ?
9 wrz 21:23
52: Post 20:09 PW napisał tobie rozwiązanie całego przykładu wyłączając przed nawias część
wspólną, a ja ci pokazałem co zostało w nawiasie i jak to "zwinął".
9 wrz 21:25
xyz : ok dzieki juz rozumiem
9 wrz 21:31