rownanie
MaZHK: | (0,5)x3 | | 1 | |
| = |
| |
| (0,125)x2 | | 23−x | |
9 wrz 19:51
MaZHK: kompletnie mi nie wychodzi...
| | 1 | |
mam postać (0,5)x3−3x2 = |
| |
| | 23−x | |
a co dalej?
9 wrz 19:52
Nieznajomy:
i masz
2
−x3+3x2 = 2
−3+x
−x
3+3x
2 = −3+x
−x
3 + 3x
2 −x + 3 = 0
dokończ metodą grupowania
9 wrz 19:55
MaZHK: dzieekki!
9 wrz 19:57
MaZHK: chyba jest gzies błąd, bo odpowiedź jest inna niż ta z tyłu ksiązki
9 wrz 20:11
MaZHK: hmm
9 wrz 22:34
5-latek: A jak CI wyszla odpowiedz ?
9 wrz 22:36
MaZHK: mi wyszlo x∊{−1, 1, 3}
a w odpowiedziach jest, ze powinno być x∊{−32, 1}
9 wrz 23:05