Na ile sposobów można dokonać takiego wyboru?
smile: Z talii 24 kart wybrano jednego pika, jednego kiera,jedno karo oraz jednego trefla. Wiadomo, że
nie wybrano dokładnie trzech asów.
Odp.1276
9 wrz 19:34
Nieznajomy:
mamy po 6 kart w każdym kolorze
wybieramy po jednej z każdego czyli mamy 6*6*6*6
i odrzucamy takie możliwości:
(Apik Akier Akaro Trefl≠A) czyli 1*1*1*5=5
(Apik Akier Karo≠A Atrefl) czyli 1*1*5*1 = 5
(Apik Kier≠A Akaro Atrefl) czyli 1*5*1*1 = 5
(Pik≠A Akier Akaro Atrefl) czyli 5*1*1*1 = 5
mamy 64 − 4*5 = 1296 − 20 = 1276
9 wrz 19:40
smile: Dziękuje bardzo.
9 wrz 19:42