oblicz wartosc m
Kateryna: Witam,Nie mogę sobie poradzić z dwoma zadaniami
1.Oblicz wartość m dla której punkty A B C należą do tej samej prostej A(−4, m) B(2,3) C
(−2,6)
2. Prosta l ma równanie y=(3m+7)x−2, określ dla jakich wartości m prosta tworzy z osią x kąt
0, ostry, rozwarty.
Proszę o pomoc.
9 wrz 19:29
Nieznajomy:
ad.1
napisz równanie prostej BC
A,B,C będą współliniowe ⇔ A∊pr.BC ⇔ współrzędne A spełniają równanie pr.BC
podstawiasz do równania pr.BC x=−4 y=m i wyliczasz to m
ad.2
a = 3m+7
kąt 0 st. ⇔ a=0
kąt ostry ⇔ a>0
kąt rozwarty ⇔ a<0
9 wrz 19:34
Kateryna: Przepraszam ale nic z tego nie rozumiem.
9 wrz 19:43
9 wrz 19:45
Kateryna: Mimo wszystko dziękuje za pomoc.
9 wrz 19:48
Eta:
1/
y=ax+b , a= tgα zatem gdy α=0 to tgα=0 ⇒ a=0
α −−kąt ostry ⇒ funkcja liniowa rosnąca to a>0
α −− kąt rozwarty ⇒ funkcja liniowa malejąca to a<0
w Twoim przykładzie : a=3m+7
rozwiąż: 3m+7=0 ⇒ m=....
3m+7>0 ⇒ m > ...
3m+7<0 ⇒ m<.....
9 wrz 19:52
Kateryna: Eta wielkie dzięki
9 wrz 19:56