prosze o pomoc! :D
nektarynka: oblicz wartosc wyrazenia (a2+2ab+b2)−1/(a+5)4 : (2a−b)−2/(4a2−4ab+b2)3 , gdy a=1 ,
b=0,5
9 wrz 19:26
5-latek: Wiec podstawiaj i licz
9 wrz 19:31
Metis: Dużo klikania
9 wrz 19:31
daras: Przecież to się liczy w pamięci
9 wrz 20:02
5-latek: czesc daras
Mialem to samo napisac
9 wrz 20:04
Eta:
Może w mianowniku jest (a+
b) zamiast (a+5)
| (a+b)−2 | | (2a−b)6 | | (a+b)−2 | |
| * |
| = |
| *(2a−b)8 |
| (a+5)4 | | (2a−b)−2 | | (a+5)4 | |
9 wrz 20:34
daras: tego
nektarynka nie jest pewna bo zadania przepisuje z kompa i ma rozmazane
poczytajcie tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/257384.html
pewnie trzeba ustawić lepszą rozdzielczość ale to jest sprawa 13 i
nadaje się na inne forum
10 wrz 22:04