Jak największa objętość walca.
Elayer: Przekrój osiowy walca jest prostokątem o obwodzie 24. Jakie wymiary musi mieć ten walec, aby
jego objętość była jak największa?
Zaczynam od tego, że oznaczam boki prostokąta jako a i b. 2a + 2b = 24 czyli a + b = 12.
| | a2 | |
Podstawiam a i b do wzoru na objętość walca co daje: π |
| *b |
| | 4 | |
| | 12a2 − a3 | |
b=12 − a, więc objętość to π |
| . Nie wiem niestety co robić dalej. Nie jest |
| | 4 | |
to funkcja kwadratowa, więc nie mogę policzyć wierzchołka paraboli.
Będę wdzięczny za wszelkie porady co do dalszych działań, a także wytknięcie błędów.
9 wrz 19:19
Nieznajomy:
obwód przekroju osiowego walca = 4r+2H
4r + 2H = 24
0 < r < 6
2r + H = 12
H = 12−2r
V(r) = πr2(12−2r) = −2πr3 + 12πr2
V'(r) = −6πr2 + 24πr = −6πr(r−4)
V'(r) = 0 ⇔ r=0 (ale to niemożliwe) lub r=4
r∊(0;4) ⇒ V'(r)>0 ⇒ V↗
r∊(4;6) ⇒ V'(r)<0 ⇒ V↘
czyli dla r=4 funkcja V(r) osiąga maksimum
odp: r=4 H = 4
9 wrz 20:03
Elayer: Bardzo dziękuję, w końcu zrozumiałem.
9 wrz 20:05