Rozwiąż rónanie wymierne
Anita: Rozwiąż równanie :
Mam z tym problem ponieważ nie wychodzi mi dobrze wynik .
x/1−x2+1/1+x = 2
Jakim sposobem to najlepiej zrobić ?
9 wrz 19:02
9 wrz 19:04
PW: To miało być
(bo napisałaś coś innego).
9 wrz 19:04
Anita: tak dokładnie
9 wrz 19:11
Anita: Czy trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika lewą stronę i później to co zostaje po lewej
pomnożyć na krzyż przez 2 , czy w jaki sposób to zrobić ?
9 wrz 19:12
PW: Sprowadź do wspólnego mianownika zauważywszy, że 1−x2 = (1−x)(1+x). Pomnóż potem obie strony
przez mianownik.
Ale najpierw powinna być ustalona dziedzina.
9 wrz 19:23
Eta:
D= R\{−1,1}
1−x
2= (1−x)(1+x)
| | x | | 1 | |
|
| + |
| =2 /* (1−x2) |
| | 1−x2 | | 1+x | |
x+1−x=2(1−x
2) ⇒ ..................
9 wrz 19:29
PW: Już chciałem napisać "grzeczna dziewczynka", ale ... to Eta rozwiązała, uszanowania.
9 wrz 19:31
Eta:
9 wrz 19:35
Anita: wychodzi 2x2 −1 a w odpowiedzi jest x=0 , x=1/2 ? Co źle mogłam zrobić ?
9 wrz 19:58
PW: A podstaw x=0 do równania − otrzymasz zdanie prawdziwe?
9 wrz 20:01
5-latek: Jesli juz to wychodzi mi 2x2−1=0 to wyciagam x przed nawias i mam x(2x−1)=0 a to juz
potrafimy rozwiazac wiec rozwiaz
9 wrz 20:01
Anita: ok wszystko gra

Dzięki
9 wrz 20:03
52: Witam wszystkich
5−latek ,ale x(2x−1)=2x
2−x ,a 2x
2−1≠2x
x−x
takie drobne przeoczenie
9 wrz 20:03
zzzz: Zle 5−latek. 2x2 − 1 =/= x(2x − 1).
9 wrz 20:04
5-latek: No faktycznie
9 wrz 20:05