bardzo prosze mi to pomóc rozwiązać :D
nektarynka: wiedząc że √a=|a|zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej wyrażenie:
√( 2−√5 )2
√ (4−3√2)2 −√ (1+3√2)2
9 wrz 19:02
5-latek: ma byc √a2=|a|
wobec tego √(2−√5=|2−√5|=√5−2
Reszte sama probuj
9 wrz 19:06
PW: √a = |a| ? Tego nie znałem.
9 wrz 19:06
5-latek: sam tez napisalem zle
ma byc tak √(2−√5)2= i dalej juz dobrze jest
9 wrz 19:07
nektarynka: no tak ma byc do kwadratu− moja pomyłka
9 wrz 19:08
nektarynka: a dlaczego na koncu jest
√5− 2 a nie
√5+2
9 wrz 19:09
nektarynka: ok, juz iwem !
9 wrz 19:10
nektarynka: i wgl to dzięki!
9 wrz 19:14
5-latek: Nie moze byc √5+2 bo my mamy odejmowanie a nie dodawanie
A to √5−2 wzielo sie z tego ze mamy |2−√5| ale √5 jest >2 wiec wyrazenie w warosci
bezwzglednej bedzie ujemne a my wiemy ze wartosc bewzwzgedna nie moze byc ujemna wiec
opuszcajac wartosc bezwzgledna musimy zmienic znak na przeciwny (wynika to z definicji watosci
bezwzglednej wiec |2−√5|=−(2−√5)= −2+√5=√5−2
9 wrz 19:17
nektarynka: wykaż, że jeżeli a=55555/77777 i b=5/7, to a=b , ....a to byś zrobił
9 wrz 19:19