matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wykładnicza
neta:
Zbadaj parzystość funkcji f(x)=2
x
+ cos x
9 wrz 18:57
Nieznajomy:
1
f(−x) = 2
−x
+ cos(−x) =
+ cosx
2
x
1
+cosx ≠ 2
x
+ cosx czyli f(−x)≠f(x) czyli nie jest parzysta
2
x
1
+cosx ≠ −2
x
− cosx czyli f(−x) ≠ −f(x) nie jest więc również nieparzysta
2
x
9 wrz 19:14