granica
kamczatka: Granica z Hospitala:
| | x3 | | ∞ | |
lim x −− > ∞ |
| korzystam z Hospitala bo [ |
| ] |
| | 10x | | ∞ | |
| | (x3)' | | 3x2 | |
lim x −− > ∞ |
| = lim x −− > ∞ |
| |
| | (10x)' | | 10xln10 | |
i nie wiem czy robię coś źle bo znowu trzeba z Hospitala liczyć ale to nic nie da bo będzie w
kółko
9 wrz 18:53
razor: policz jeszcze dwa razy
9 wrz 18:53
kamczatka: 3x2 ze wzoru (xn)' = nxn−1
a 10xln10 ze wzoru (ax)' = axlna
9 wrz 18:58
razor: nie o to mi chodziło, skorzystaj z Hospitala jeszcze dwa razy
9 wrz 18:59
kamczatka: to w zasadzie mianownika nie ma co liczyć jak w liczniku wyjdzie 0
9 wrz 19:09