Oblicz wartość m na prostej
Kateryna: Witam,
Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu zadania.
Dla jakiej wartości m na prostej o równaniu 2x+3y−1=0 leży punkt A=(−4, m).
Prosze o pomoc.
9 wrz 18:43
5-latek: Ogolnie . jezeli dany punkt nalezy do wykresu funkcji to oznacza to ze spelnia jej rownanie .
Czyli postawiamy wspolrzedne tego punktu do rownania tej prostej
2*(−4)=3*m−1=0 i wylicz z tego m
9 wrz 18:47
5-latek: Klawisze sa obok
ma byc 2*(−4)+3*m−1=0
9 wrz 18:48
Eta:
2*(−4)+3*m−1=0
9 wrz 18:49
5-latek: Dobry wieczor
Eta
Pozdrawiam
9 wrz 18:51
Kateryna: 5−latku dziękuje pięknie za pomoc
9 wrz 19:00