Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
Azta: Treść zadania to: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku długości 12 cm. Jedna
ściana boczna tego ostrosłupa jest trójkątem równobocznym i jest prostopadła do płaszczyzny
podstawy. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
Mam problem z obliczeniem pola ścian bocznych, które nie są równoboczne.
Mają one dwie krawędzie po 12 cm i jedną niewiadomą. Czy policzenie jej z twierdzenia
Pitagorasa (korzystając z wysokości podstawy i prostopadłej do niej ściany) i później
podstawienie jej do wzoru Herona byłoby dobrym pomysłem? Dodam, że wynosi ona wtedy 6√3
9 wrz 18:33
Mila:

H=h=6
√3
ΔADS−Δ prostokatny równoramienny
|AS|=6
√3*
√2=6
√6
ΔASB≡ΔASC − Δrównoramienne.
ES=3
√6
12
2=s
2+(3
√6)
2
144=s
2+54
s
2=90
s=
√90=3
√10
| | 1 | |
PΔASB= |
| *6√6*3√10=9√60=9*2√15 |
| | 2 | |
P
b=36*(
√15+
√3)
9 wrz 22:22